Nauč sa o rume s New Chicago a nahliadni do našej ponuky
Si milovník rumu? Alebo sa chceš jednoducho dozvedieť niečo nové? V tomto článku sa dočítaš o histórii, výrobe a delení rumov. Prevediem ťa našou bohatou ponukou a rozhodni sa, ktorý rum je pre teba ten pravý!
Čo ti napadne pri slove “rum”? Mne film Piráti z Karibiku. Nie nadarmo je Karibik – ostrov Barbados považovaný za matku rumu. Vedel si, že tak ako mnohé, aj tento objav vznikol “omylom”, keď otroci na prelome 16. a 17. storočia nevedomky zakvasili cukrovú trstinu? Postupne tak vzniklo “tekuté šťastie”, ktoré piráti rozšírili po celom Karibiku a ďalej do sveta.
Kým sa rum dostane k tebe na stôl
Rum, ako ho poznáš musí prejsť rôznymi štádiami, kým sa dostane do finálnej podoby.
Základom je šťava – vytlačí sa priamo z trstiny – alebo melasa – vedľajší produkt pri výrobe cukru – z cukrovej trstiny. Vďaka pridaným kvasinkám a vode môže začať fermentácia (proces kvasenia) a následná destilácia – neoddeliteľná súčasť výroby kvalitného rumu. Destilácia je chemický proces čistenia rumu, pri ktorom vzniká číra priehľadná tekutina.
Po týchto dvoch procesoch môžeme konečne hovoriť o rume – bielom rume. Má jemnú chuť s ovocnou arómou. U nás si vyberieš z troch:
- Captain Morgan White,
- Bacardi Carta Blanca
- alebo Havana Club Anejo 3 anos.
Biely rum sa používa do miešaných nápojov pre jemnú chuť, ktorá celý zážitok doladí. U nás tomu nie je inak. Môžeš si vychutnať napríklad Mojito, Cuba Libre, Pina Colada, a pod.
Pokiaľ si však hovoríš: “Ale mňa zaujíma tmavý rum”, musíš si trochu počkať. Prečo? Rum totiž potrebuje dozrieť. Existuje viacero spôsobov zrenia, väčšinou v dubových sudoch, dotvárajúcich charakter samotného rumu. Najčastejšie sa používajú sudy, v ktorých predtým zrela whisky, no taktiež bourbon, sherry alebo portské víno. Vzhľadom na daný sud sa menia vlastnosti rumu a tóny sa krásne prepájajú do harmónie.
Straight cask označuje spôsob zrenia bez ďalšieho zasahovania. Rum sa jednoducho dá do sudov a nechá dozrieť. Atlantico privat cask predstavuje klasické miešanie – blendovanie viacerých rumov. Zmieša sa niekoľko typov alebo ročníkov jednej značky rumu. Cieľom je dosiahnuť čo najlepšiu vôňu a chuť. Zaujímavá je aj metóda Solera, pri ktorej sa sudy uložia do tvaru pyramídy – najmladšie ročníky sú na vrchu a miešajú sa s najstaršími, ktoré sú na spodku. Pri tejto metóde sa na výslednej fľaši uvádza vek najstaršieho rumu zo systému.
Filtrácia cez uhlie, ktorá dodá rumu čistý vzhľad, je posledný proces pred plnením finálneho produktu do fliaš. Nie každý rum však prechádza filtráciou.
Ako si jednoducho vybrať “ten správny” rum?
Rumy vieme rozdeliť do rôznych skupín, podľa konkrétnych krokov pri výrobe alebo tiež podľa finálnej podoby. Tmavý rum, okrem iného možno zaradiť do troch základných skupín. Delenie ti umožní ľahšie sa v systéme orientovať, a tak sa rozhodnúť.
Zlaté rumy majú zlatisté jantárové odtiene, zrejú dlhšie ako biele rumy, čo im dodáva výraznejšiu chuť. Niekedy sa pridáva karamel pre intenzívnejší odtieň. Celkovo sú jemné s príchuťou karamelu, vanilky, kokosu, mandlí, a pod. Tú, nadobudnú v sudoch, kde zreli alebo pomocou prídavnej zložky.
V našej ponuke nájdeš:
- Centenario 7 y.o.,
- Pyrat X.O.
Tmavé/čierne rumy majú tmavohnedé až čierne odtiene a výraznú bohatú chuť. Hovoríme im tiež “ťažšie” rumy. Zrejú omnoho dlhšie v silno vypálených sudoch.
V našej ponuke nájdeš:
- Pampero Aniversario,
- Bacardi Carta Oro,
- Appleton Estate 12 y.o. exclusiva,
- Centenario 12 Grand Legado,
- Ron Zacapa 23 y.o.,
- Diplomatico Reserva 12 y.o.,
- Gold Mauritius Dark,
- Don Papa 7 y. o.,
- Havana Club Seleccion de Maestros
- Plantation 20th. Anniversary,
- Bumbu X.O.,
- Santiago de Cuba 12 y.o.,
- Centenario 25 Gran Reserva,
- Ron Zacapa X.O
Ochutené, korenené rumy sú obohatené rôznymi koreninami a príchuťami. Väčšinou sa vyrábajú zo zlatých rumov. Taktiež sa hodia do koktejlov, vďaka obohacujúcim exotickým príchutiam.
V našej ponuke nájdeš:
- Captain Morgan Spiced Gold,
- Bumbu Original
Správny spôsob pitia = ozajstný zážitok
Mnohí z nás majú tendenciu vypiť “poldeci na ex”. Rum si však vyžaduje iný prístup a správne sa podáva nevychladený. Pokiaľ si chceš degustáciu naozaj užiť, nasleduj tieto kroky:
- jemne sa nadýchni a poznávaj arómu
- odpi si malé množstvo – priprav sa na zážitok
- teraz odpi cca ½ množstva v pohári, pri prehĺtaní maj ústa zatvorené, nadýchni sa a vydýchni cez nos
- otvor ústa – cítiš tú skvelú chuť na jazyku a podnebí?
- posledný dúšok ti celý zážitok umocní a dotvorí záver – rozhodni sa sám, ktorý rum je pre teba, a ktorý ti naopak nevyhovuje
Pokiaľ sa nevieš rozhodnúť, určite ti odporúčam prečítať si viac o každom rume v ďalších článkoch z našej ponuky a zastaviť sa na ochutnávku v našom vychýrenom bare. Je len na tebe, akú možnosť si zvolíš. Bude to jemná alebo plnšia chuť? Prikloníš sa skôr k ovocným alebo korenistým prvkom? Alebo ich skúsiš všetky postupne? Nechaj sa unášať vôňou a chuťou exotiky a zastav sa na pohárik!