V minulých článkoch si mal možnosť prečítať si o tajomstvách rumov, histórii prvej prevádzky a hrách, ktoré ponúkala. A čo tak ostať ešte pri zábave? Možno to tak pre laika nevyzerá, ale aj biliard ti má čo ponúknuť. Sústredenosť počas hry sa vypláca. Hlavne vtedy, ak po výhre kamarát vezme ešte jedno kolo na svoj účet. Hral si už u nás niekedy biliard? Chceš sa o ňom dozvedieť niečo viac? Tak si na správnom mieste.

Čo bolo skôr? Kriket alebo Biliard?

Pravda je taká, že predchodcom biliardu je pomerne známa hra menom kriket. Keďže je kriket výhradne exteriérová aktivita, ľudská vynaliezavosť sa nezaprela a našla si spôsob, ako si užívať jeho súťaživosti aj počas zimných mesiacov. Vtedy sa vynašiel biliard, približne v 15. storočí vo Francúzsku. Hra sa následne presunula do interiéru a hrala sa na drevenom stole pokrytým zeleným plátnom, ktoré malo pripomínať trávnatú plochu. Často sa spomína, že práve biliard bola hra určená pre vyššiu vrstvu a kráľov. Pravidlá hry sa počas rokov menili. Spočiatku sa hrávalo len s dvoma guľami, šiestimi dierami a bránkami, podobne ako v krikete. Okolo roku 1675 vznikla prvá knižná podoba pravidiel pre hranie biliardu a až v 18. storočí bránky z hracej plochy vymizli.

Prečo ženy nesmeli používať tágo?

Termín biliard je odvodený z francúzskeho slova „billiart“. Toto slovo stvárňuje práve herné pomôcky –  „billy“, čiže „guľe“ a slovo „yard“, znamená dvor, resp. ihrisko. Do gúľ sa udieralo drevenými palicami nazývanými „maces“, v preklade „žezlo“. Tágo sa začalo používať až neskôr a veľmi dlho ho nesmeli využívať ženy, ale len muži. Nad týmto dôvodom sa možno zasmejete, no je asi očividný. Ženy smeli využívať len žezlo, pretože sa im častejšie darilo trhať plátno.

Ako sa k biliardu dostaneš u nás?

Je to veľmi jednoduché. Tak, ako si u obsluhy v našich prevádzkach môžeš vypýtať žetóny, takisto sa dostaneš aj k biliardovému stolu. Je dosť možné, že priam okamžite. Ako prvé dostaneš do rúk naše pravidlá, ktoré by si si mal prečítať, aj keď si už skúseným hráčom. Nie sú tam spomenuté len všeobecné pravidlá o hre, ale aj tie naše interné. Svätá je u nás hlavne zásada „na herný stôl pivo nepoložíš“. Po prečítaní pravidiel obsluha stiahne ochrannú plachtu zo stola. Vtedy nastane ohúrenie, prekvapený neostane len začiatočník, ale jednoznačne aj profesionál . Každá jedna prevádzka je totiž vybavená profesionálnym hráčskym stolom aj s certifikátom. Tým pádom bude porazenie súpera ešte o čosi slastnejším víťazstvom.

A ako je to s cenou? Po príprave stola sa dostávaš ku guliam z výdajného stroja, kde si počas celej hry môžeš sledovať ako dlho hráš, a koľko zaplatíš. Biliard sa u nás platí totiž podľa odohraného času.

Poďme k pravidlám hry  

Najčastejšie sa u nás hráva osmičkový biliard. Ten obsahuje 15 gulí spolu s bielou. Gule sú rozdelené na takzvané celépolovičné. Celé sú rozdelené od čísla 1 až po 7. Guľa s číslom 8 je čierna a celú hru ukončuje. Polovičné sú označené číslami od 9 až po 15. Pri prvotnom rozstrele sú gule stavané v trojuholníku v hornej časti stola, pričom sa guľa číslo 8 nachádza priamo v stredovom bode trojuholníka. Jedna polovičná a jedna celá guľa sa nachádzajú v rohoch.

A teraz trošku polopatisticky. Po rozstrele a padnutí celej alebo polovičnej gule si hráč môže vybrať, ktoré z nich chce hrať počas hry. Ak mu padne iba jeden druh, musí celú hru odohrať s ním. V ďalšom, a tom horšom prípade, keď hráčovi nepadne po rozstrele žiadna guľa, je rad na jeho spoluhráčovi. Počas celej hry tak musíš dbať na to, aby si nepotopil spoluhráčovu guľu. Ak sa stane, že potopíš bielu, druhý hráč si môže vybrať jej umiestnenie. Počas jedného ťahu môžeš zahrať viacero gúľ.

Pamätaj si, že čierna guľa hru uzatvára, a ak sa ti náhodou podarí ju vybiť, automaticky sa hra končí a víťazom sa stal tvoj súper.

Dozvedel si sa niečo nové? Prídeš si k nám niekedy zahrať biliard? My veríme, že áno a už sa na teba tešíme.

Tága pripraviť, správne namieriť a hurá súpera poraziť!