Ak si naším stálym zákazníkom, určite si mal možnosť zoznámiť sa s pestrou ponukou hracích zariadení, ktoré ti bary ponúkajú. Vieme, občas je naozaj náročné si vybrať. Aj my poznáme ten moment, keď dostaneš od obsluhy žetóny a nevieš, kam skôr. V tomto článku ti ukážeme, ako, aj na prvý pohľad nezaujímavá hra, vie rozprúdiť zábavu a spríjemniť ti tak čas strávený s partiou v našom bare. Dozvieš sa niečo o Pinballe, jeho histórii, vývoji a zaujímavých faktoch.

Pri slove „Pinball“ nám ako prvé napadne atmosféra 80. rokov: Pac-Man, Donkey Kong a trvalá na hlave každej mladej ženy, ktorá bola v móde. Vedel si však, že sa tento termín začal oficiálne používať už v roku 1936?

Od jednoduchého začiatku do prítomnosti

Prvým dôležitým medzníkom vo vývoji hry, tak ako ju poznáme dnes, bola jednoduchá zábava založená na princípe hernej plochy (stola) a loptičiek. V podstate zmenšená verzia biliardu. Niekto by si povedal, že práve toto nemá perspektívu a prínos pre spoločnosť. Ale opak bol však pravdou. V roku 1871 bol britskému vynálezcovi Montague Redgraveovi pridelený americký patent za vylepšenie hry „Bagatelle“, ktorá bola vynájdená na konci 18. storočia vo Francúzsku. K hre bolo pridané sklonené ihrisko a vinutá pružina s piestom.  

Už vtedy to začalo vyzerať celkom sľubne, ale stále tomu niečo chýbalo. Nebola to samostatná hra. Ak si chcel začať hrať, zabrala ti väčšinu stola. Kam si teda položíš pivo? A čo tak pridať nohy?

Toto vynálezcom dlho vŕtalo v hlave. Onedlho sa začala výroba prvých mechanických  (protibežných) strojov (bez nôh) a pridanie mincovníka. Tieto modely sa objavili už na začiatku 30. rokov minulého storočia. O dva roky neskôr sa vyrábali už s nohami, čo napomohlo vizualizácii a jeho funkčnosti.

Celkový vzhľad a funkčnosť sa do dnes takmer vôbec nezmenil – okrem pridaných úloh a rôznych dejov do hry.

Môžeš hrať miliónkrát jednu hru, ale táto je výnimočná v tom, že každý stroj má iný motív. Dá ti iné bonusy, dokonca šancu zažiť počas hry filmový príbeh.

A ako to celé funguje?

Pinball je arkádová hra založená na jednoduchom princípe. Hráč po vhodení žetónov dostane loptičku k strane mechanického piestu, ktorý následne používa na jej výstrel do hracej plochy. Hracia plocha je vybavená cieľmi, ktoré hráčovi prirátavajú počas hrania body. Ich úlohou je oceľovú loptičku dostať dole alebo do miesta, kde hráč môže získať viac bodov a dosiahnuť tak rekord.

Vedel si, že na to, aby oceľová loptička ostala čo najdlhšie v hre, sú po stranách stroja umiestnené tlačidlá, ktoré ovládajú flippery?

Ale pozor, je medzi nimi medzera. Pokiaľ ňou loptička prepadne, dostaneš novú, ale len do ich vyčerpania. Tým šikovnejším, môže stroj poskytnúť bonus v podobe jednej, dvoch alebo až troch loptičiek navyše počas jednej hry. Záleží to však od modelu, motívu a nastavenia stroja. Táto hra ti cvičí postreh a reakcie. Čo myslíš? Zvládol by si aj tri loptičky naraz?

súčasnosti sa na trhu nachádza mnoho druhov a prevedení tejto obľúbenej arkádovej hry. Každý Pinball má iný príbeh, iné bodové ohodnotenie a aj svojho rekordmana.

Keď sme už pri rekordoch

Svetovým rekordmanom v Pinballe je mladý 27 ročný Kanaďan Robert Gango, ktorý trpí autizmom. V jeho desiatich rokoch mu rodičia kúpili vlastný stroj, na ktorom hrával nepretržite niekoľko hodín denne. Touto dlhou cestou sa stal niekoľko násobným šampiónom. V súčasnosti jeho rekord nevie nikto prekonať.

Trúfol by si si aj ty prekonať rekord v Pinballe v niektorom z našich barov? Zastav sa u nás a vyskúšaj to!